Take, Ianke și Cadîr

Image

 Acum câteva zile am avut ocazia să mă duc la punere în scenă a piesei ”Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, în incinta Casei de Cultură Constanța. Regia a fost semnată de Doru Ana, iar în distribuție i-am putut vedea pe Ioan Gyuri Pascu, Niculae Urs, Doru Ana, Mircea Rusu, Maria Junghietu, Ioana Calota, Ioana Ancea, Andrei Rosu.

 Povestea este aceea a trei vecini negustori, un român, un evreu, un turc. Totul mergea bine până la întoarcerea băiatului românului și fata evreului de la facultatea. Aceștia anunță că vor să se căsătorească. Părinții auzind acest lucru se împotrivesc. Nu era de conceput ca un român să se căsătorească cu o evreică. Însă bunul lor vecin și părinte, turcul, se amestecă în toată certa ce s-a iscat și reușește să împace pe toată lumea.

  Este o comedie care are la bază o problemă veche, destul de întâlnită și în ziua de azi în unele medii din păcate. În același timp este însă și o învățătură: dragostea nu ține cont de religie, bani ori statut social. De asemenea un părinte te va iubi indiferent de alegerile pe care le faci. Și nu în ultimă instanță, ultima învățătură pe care ne-o transmite este aceea că nu neapărat legăturile de sânge sunt acelea ce formează o familie, ci iubirea pe care o porți pentru persoanele respective.

 Pot spune că aceasta este o poveste ce m-a făcut să plâng dar și să râd în același timp. Este o poveste veche, dar totuși actuală. Este o lecție de moralitate. Ne învață să iubim, să îi ținem pe cei dragi aproape de noi, să nu discriminăm, să ne iubim aproapele. Și ne face să și râdem în același timp.

  Este o poveste pe care aș revedea-o oricând cu aceeași distribuție. Actorii au jucat excelent, în special Ioan Gyuri Pascu, transmițând sentimentele personajului său cu acuretețe și transmițându-și propriile sentimente.

 

Reclame

Despre ralucamihaila

Studenta la Jurnalism. Dependenta de cafea si ceai. Zambetele si ciocolata sunt drogul meu. Ador sa citesc, sa ascult muzica si ma uit la multe seriale.
Acest articol a fost publicat în Teatru și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s